കായീക്കാന്റെ ബിരിയാണി - റെസിപ്പി - Kayikkante Biriyani - Making of Kayees Biriyani
വർഷങ്ങൾ കടന്നു പോയി എന്നിട്ടും കായീക്കാന്റെ ബിരിയാണിയുടെ രുചിക്ക് ഒരു മാറ്റവും സംഭവിച്ചിട്ടില്ല . ഇനി "കായീക്കാന്റെ ബിരിയാണി" എന്താണെന്നു അല്ലെ . 1948 ൽ വി കെ കായി എന്നാ കായിക്ക ഒരു ചെറിയ ചായക്കട കൊച്ചിയിലെ മട്ടാഞ്ചേരിയിൽ തുടങ്ങി . 1950 ൽ അതിനെ കയീസ് റഹുമത്തുള്ള ഹോട്ടൽ എന്നാക്കി വിപുലീകരിച്ചു . അദ്ദേഹം കണ്ടെത്തിയ രുചിക്കൂൂട്ടിൽ പിറന്നതാണ് കയീസ് ബിരിയാണി , അത് കയീക്കാന്റെ ബിരിയാണി എന്നാ പേരില് വളരെ പ്രശസ്തം ആണ് .
Amritha TV's Taste of Kerala Program Anchored by Raj Kaleesh
Kayikkante Biriyani - Kayees Biriyani Part 1
Kayikkante Biriyani - Kayees Biriyani Part 2 :
Kayikkante Biriyani - Kayees Biriyani Part 3
Kayikkante Biriyani - Kayees Biriyani Part 4
Address:
Kayees Rahmathulla Hotel, Mattancherry
Address: New Road, Fort Kochi, 682002
Phone: 0484-2226080
Kayees Hotel, Durbar Hall Road, Ernakulam
Address: Kayees, near Durbar Hall Ground, 682016
Phone: 0484-2354321
Kayikkante Biriyani | Making of Kayees Biriyani - recipe | Mattancherry Kochi Kerala | Taste of Kerala | Raj kaleesh TV anchor
Kayees Mutton Biriyani – Ingredients
ReplyDeleteMutton 1Kg
Green Chilly 12
Garlic 6
Pearl Onion 10
Ginger 10
Tomato 1
Lemon 1
Onions 6
Curd 1/2 cup
Mint Leaves 2
Coriander Leaves 4
Garam Masala 1 tablespoon
Cumin 1 tablespoon
Turmeric 1/4 tablespoon
Raisins 50g
Cashew Nuts 100g
Vanaspati vegetable cooking oil 1 cup
Ghee 4 tablespoon
Rice 750g
Cinnamon 3 pieces
Clove 6 pieces
Cardamom 6 pieces
Star Anise 3 pieces
Pineapple (sliced) 150g
Salt As needed
How to prepare Kayees biriyaani ( kayeekkante biriyani )
Preparing the Biriyani
Crush onion, garlic, pearl onion and ginger. Mix it with coriander leaves, mint leaves, tomato, turmeric, garam masala, lemon juice, 1/2 cup vanaspati cooking oil, ghee and salt. Saute the mix. Then add mutton and 1/2 cup curd and cook the mix.
Slice onions and fry in Vanaspati till they turn brown. Fry raisins and cashew nuts separately. Also half cook the rice with cumin, cinnamon, clove, cardamom and star anise. Add this rice on top of the cooked mutton.
Then add the coriander leaves, mint leaves, pineapple small slices, cashew nuts, raisins and fried onion slices on the top. Seal the lid on the top of the cooking vessel with maida dough(all purpose flour dough) and cook. The delicious Kayikkante dhum biriyaani is ready!