കായീക്കാന്റെ ബിരിയാണി - റെസിപ്പി - Kayikkante Biriyani - Making of Kayees Biriyani



വർഷങ്ങൾ കടന്നു പോയി എന്നിട്ടും കായീക്കാന്റെ ബിരിയാണിയുടെ രുചിക്ക് ഒരു മാറ്റവും സംഭവിച്ചിട്ടില്ല . ഇനി "കായീക്കാന്റെ ബിരിയാണി" എന്താണെന്നു അല്ലെ . 1948 ൽ വി കെ കായി എന്നാ കായിക്ക ഒരു ചെറിയ ചായക്കട കൊച്ചിയിലെ മട്ടാഞ്ചേരിയിൽ തുടങ്ങി . 1950 ൽ അതിനെ കയീസ് റഹുമത്തുള്ള ഹോട്ടൽ എന്നാക്കി വിപുലീകരിച്ചു . അദ്ദേഹം കണ്ടെത്തിയ രുചിക്കൂൂട്ടിൽ പിറന്നതാണ് കയീസ് ബിരിയാണി , അത് കയീക്കാന്റെ ബിരിയാണി എന്നാ പേരില് വളരെ പ്രശസ്തം ആണ് .






Amritha TV's Taste of Kerala Program Anchored by Raj Kaleesh

Kayikkante Biriyani - Kayees Biriyani Part 1
Kayikkante Biriyani - Kayees Biriyani Part 2 :
Kayikkante Biriyani - Kayees Biriyani Part 3
Kayikkante Biriyani - Kayees Biriyani Part 4


Address:

Kayees Rahmathulla Hotel, Mattancherry
Address: New Road, Fort Kochi, 682002
Phone: 0484-2226080


Kayees Hotel, Durbar Hall Road, Ernakulam
Address: Kayees, near Durbar Hall Ground, 682016
Phone: 0484-2354321


Kayikkante Biriyani | Making of Kayees Biriyani - recipe | Mattancherry Kochi Kerala | Taste of Kerala | Raj kaleesh TV anchor

Comments

  1. Kayees Mutton Biriyani – Ingredients

    Mutton 1Kg
    Green Chilly 12
    Garlic 6
    Pearl Onion 10
    Ginger 10
    Tomato 1
    Lemon 1
    Onions 6
    Curd 1/2 cup
    Mint Leaves 2
    Coriander Leaves 4
    Garam Masala 1 tablespoon
    Cumin 1 tablespoon
    Turmeric 1/4 tablespoon
    Raisins 50g
    Cashew Nuts 100g
    Vanaspati vegetable cooking oil 1 cup
    Ghee 4 tablespoon
    Rice 750g
    Cinnamon 3 pieces
    Clove 6 pieces
    Cardamom 6 pieces
    Star Anise 3 pieces
    Pineapple (sliced) 150g
    Salt As needed


    How to prepare Kayees biriyaani ( kayeekkante biriyani )

    Preparing the Biriyani

    Crush onion, garlic, pearl onion and ginger. Mix it with coriander leaves, mint leaves, tomato, turmeric, garam masala, lemon juice, 1/2 cup vanaspati cooking oil, ghee and salt. Saute the mix. Then add mutton and 1/2 cup curd and cook the mix.

    Slice onions and fry in Vanaspati till they turn brown. Fry raisins and cashew nuts separately. Also half cook the rice with cumin, cinnamon, clove, cardamom and star anise. Add this rice on top of the cooked mutton.

    Then add the coriander leaves, mint leaves, pineapple small slices, cashew nuts, raisins and fried onion slices on the top. Seal the lid on the top of the cooking vessel with maida dough(all purpose flour dough) and cook. The delicious Kayikkante dhum biriyaani is ready!

    ReplyDelete

Post a Comment

നിങ്ങളുടെ അഭിപ്രായങ്ങള്‍ ഇവിടെ രേഖപെടുത്തുക

Popular posts from this blog

കേരളത്തിലെ സുഗന്ധ വ്യഞ്ജനങ്ങളുടെ പേരുകൾ ഇംഗ്ലീഷിലും മലയാളത്തിലും - Names of kerala spices in English and Malayalam

കുഴിയാന തുമ്പിയാകുന്നത് കാണണോ???? - life cycle of antlion Video

കാർഷിക ക്വിസ് - Agriculture Quiz